• Deň Zeme v našej škole

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Deň Zeme v našej škole.

            Každoročne, od roku 1970 si 22. apríla pripomíname Deň Zeme, ktorý vznikol ako reakcia na rozsiahle poškodzovanie životného prostredia. Pre nepriazeň počasia sme si Deň Zeme zorganizovali dnes 30.04.2024 aj keď oneskorene, ale o to s väčšou chuťou. Spoločnými silami sme nazbierali niekoľko kilogramov odpadkov z areálu školy ako aj z blízkeho okolia.

            Straší žiaci si vyskúšali aj natieranie školského oplotenia, hrabanie trávy a čistenie kvetinových záhonov. Žiaci boli aktívni, usilovní a s veľkým elánom sa zapojili do dnešného zveľaďovania nášho spoločného životného prostredia. Žiakom za ich úsilie a prácu patrí pochvala od vedenia školy.

          • Veľkonočné tvorenie – Gemerské osvetové stredisko

          • Žiaci piateho ročníka sa 18.03.2024 v rámci výučby dejepisu – Zvyky a tradície – zúčastnili pracovných dielní v Gemerskom osvetovom stredisku na tému Veľkonočné tvorenie. V dvoch samostatných skupinách sa venovali praktickým činnostiam, ktoré boli zamerané na kreatívny rozvoj žiakov.

            Aktívne absolvovali prednášku, počas ktorej sa mali možnosť dozvedieť, čo zahŕňa predveľkonočné obdobie (Stručková nedeľa, Smrtná nedeľa/Čierna, Kvetná nedeľa) a neskôr aký je pôvod zvykov počas veľkonočných sviatkoch. Dozvedeli sa napríklad, že vSlavošovciach, prípadne v blízkych obciach, bola napríklad rozlúčka so zimou, ako pozostatok z pohanského obdobia, prezývaná Hana alebo Baba – bohyňa zimy. Oheň symbolizoval zničenie všetkého zlého a voda symbolizovala očistu. Údajne sa šibačka začínala už o jednej hodine ráno a chlapci v skupinách navštevovali rodiny mladých dievčat za účelom, aby ich obliali s vodou. Dievky, ktoré mládenci obliali mali byť mladé, ohybné a svieže.  

          • OZNAM

          • Riaditeľstvo Základnej školy Pavla Emanuela Dobšinského, Slavošovce 125 oznamuje zákonným zástupcom žiakov, že dňa 23.02.2024 (piatok) skončí vyučovanie pre žiakov I. stupňa 4 vyučovacou hodinou a pre žiakov II. stupňa 5 vyučovacou hodinou. V prevádzke nebude ani ŠKD.

          • Prerušenie vyučovania

          • Vážení rodičia, Riaditeľstvo základnej školy Pavla Emanuela Dobšinského, Slavošovce 125 Vám oznamuje, že na základe odporúčania Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Rožňave vzhľadom na pretrvávajúcu chorobnosť našich žiakov (28%) podľa Metodického usmernenia MŠ SR č. 15/2005-R, čl.5, odst.2, písm. c, v súvislosti s chrípkovou epidémiou prerušuje výchovno-vzdelávací proces od 13.02.2024 (utorok) do 16.02.2024 (piatok). Vyučovanie bude pokračovať podľa platného rozvrhu od 19.02.2024 (pondelok).

          • Zmena rozvrhu

          • Riaditeľstvo Základnej školy Pavla Emanuela Dobšinského, Slavošovce 125 oznamuje zákonným zástupcom žiakov, že z organizačných a prevádzkových dôvodov nastane od 01.02.2024 zmena rozvrhu vo všetkých triedach školy.

          • Imatrikulácia prvákov

          • Dňa 20.11.2023 sa deviataci rozhodli prijať medzi seba najmenších medzi nami – prváčikov. V kulisách rozprávky Soľ nad zlato pripravili pre prvákov imatrikulačný ceremoniál. Rozprávkové postavy ako Popoluška, princezná Elza, Červená čiapočka, princezné a dvorní šašovia mali pripravené pre detičky rôzne úlohy a otázky, ktoré prváci hravo zvládli.

            Najprv museli všetci jednohlasne zopakovať slávnostný sľub. Nasledovalo slávnostné pasovanie prvákov a prváčok, ako aj triednych učiteliek samotným kráľom zo Soľného kráľovstva. Všetci vypili nápoj múdrosti, dostali cukrík energie a tým boli prijatí do cechu žiakov Základnej školy Pavla Emanuela Dobšinského, Slavošovce 125.

            Imatrikulácia bola ukončená „kráľovským plesom“, na ktorom si všetci s radosťou a úsmevom na tvári zatancovali. Úspech mal netradičný metlový tanec.

            Vďaka žiakom deviateho a ôsmeho ročníka bola akcia vydarená, dobre pripravená, čomu nasvedčovali spokojné tváre nielen detí, ale i prítomných rodičov.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Imatrikulácia prvákov.

             

          • Dopravné za mesiac november 2023

          • Riaditeľstvo Základnej školy Pavla Emanuela Dobšinského, Slavošovce 125 oznamuje zákonným zástupcom žiakov, že v dňoch 08.11.2023 (streda) a 09.11.2023 (štvrtok) od 10:00 hod. do 15:00 hod. bude v hlavnej budove základnej školy vyplácané dopravné za mesiac október 2023.  Dopravné je nutné vyzdvihnúť !!!

          • Okresné kolo súťaže Zlatá podkova, zlaté pero, zlatý vlas

          •  

            „Rozprávka, vtáčatko, zosadni k nám,

            zaspievaj, zašteboc, múdrosť nám daj.“

                S múdrosťou ľudových rozprávok a duchom nášho rodáka Pavla Dobšinského sme privítali v tomto školskom roku mladých recitátorov na okresnom kole obľúbenej súťaže Zlatá podkova, zlaté pero, zlatý vlas. Pod záštitou Domu Matice slovenskej v Rožňave prebiehala súťaž opäť u nás v Slavošovciach. Na pôde základnej školy sme sa ocitli v rozprávke O dvanástich mesiačikoch. Aj keď ešte v našej prírode naplno vládne „kráľovná Jeseň“, my sme sprevádzali chudobnú Marušku v strašnej víchrici, aby splnila želanie chamtivej macochy a lenivej Holeny, ktoré túžili po fialkách, jahodách a jabĺčkach. Dvanásti mesiačikovia spolu s deťmi jej pomohli a súťaž sa mohla začať.

               Recitovalo sa v troch vekových kategóriách v pozitívnej atmosfére. Deti predviedli svoje umenie interpretovať texty známych i menej známych slovenských rozprávok. Súťažili pod svojím číslom a až na konci sme rozlúskli, ktorí recitátori sú víťazmi. Našu školu reprezentovali 3 žiačky: Sofia Prtková z 3.A, Lívia Milková a Lea Karalová z 5. A triedy.

               Po skončení súťaže sa deti ešte zahrali v školskom klube a odborná porota sa poradila. Víťazi boli ocenení a všetkých nás čakal chutný obed v školskej jedálni. Žiaľ, v tomto školskom roku nepostúpili najlepší recitátori na celoslovenské kolo do Drienčan, o to viac si však vážime, že okresné kolo sa mohlo konať v rodisku nášho slávneho zberateľa rozprávok. Víťazom okresného kola blahoželáme a tešíme sa na ďalšie stretnutie, snáď znovu v Slavošovciach.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Okresné kolo súťaže Zlatá podkova, zlaté pero, zlatý vlas.

          • Riaditeľské voľno

          • Vážení rodičia,

            oznamujem Vám, že dňa 20. októbra 2023 (piatok) z dôvodu organizácie okresného kola recitačnej súťaže Zlatá podkova, zlaté pero, zlatý vlas bolo rozhodnutím riaditeľky Základnej školy Pavla Emanuela Dobšinského, Slavošovce 125 udelené všetkým žiakom školy voľno podľa § 150 ods. 5 zákona č. 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších  predpisov.

            Vyučovanie bude pokračovať podľa platného rozvrhu hodín od 23.10.2023 (pondelok).

             

            Mgr. Jana Roháľová – riaditeľka školy

          • Dobrodružná plavba s ELEANOR

          • Spoločnosť Telekom spolu s Nadáciou Pontis odštartovali vzdelávací program ENTER. V programe sprístupnili aj projekt Micro:bit, do ktorého sa zapojila aj naša škola.

            Naším cieľom zavedenia micor:bitov do vyučovania je viesť žiakov k ich všestrannému rozvoju, kreativite, k efektívnemu zvládnutiu problémov riešením aplikačných úloh v rámci jednotlivých predmetov, k rozvoju mäkkých zručností, ako je tímová práca, sebamotivácia, zodpovednosť za svoju prácu, tvorivé a analytické myslenie.

            Vďaka Nadácii Pontis sme získali aj grant v hodnote 999,60€ na nákup micro:bitov a ich komponentov. Nakúpené micro:bity a komponenty aktívne využívame počas krúžkovej činnosti. Žiaci za pomoci programu, ktorý si vytvoria v programovacom prostredí Makecode dokážu vytvoriť rôzne projekty, ktoré priamo vidia na malom zariadení – micro:bite. Zároveň svoje programátorské zručnosti prezentujú ďalším žiakom našej školy, ktorí môžu micro:bit využiť na svojich vyučovacích hodinách ako pomôcku.

            Veľká vďaka patrí Telekomu a Nadácii Pontis, za to, že finančne podporili našu školu a umožnili nám rozvíjať programátorské zručnosti našich žiakov.

             

          • Multisenzorická miestnosť

          • V našej škole sme od nového školského roka zriadili novú multisenzorickú miestnosť – Snoezelen, ktorá stimuluje u žiakov všetky zmysly – zrak, sluch, hmat, čuch a chuť.

            Bývalú malú počítačovú učebňu sme  pretvorili na malú oázu pokoja a oddychu. Všetky pomôcky a zariadenie sme si zabezpečili svojpomocne. Táto miestnosť je prospešná predovšetkým pre žiakov so špeciálnymi výchovno – vzdelávacími potrebami, ako aj pre intaktných žiakov. Snoezelen vytvára príjemný zmyslový zážitok a nesie sa v uvoľnenej a dôvernej atmosfére. Poskytuje veľmi motivačné prostredie,  v ktorom žiakov podnecujeme k pozitívnemu prežívaniu, ku komunikácii, k budovaniu vzájomných vzťahov a k pocitu istoty a bezpečia. Práca v multisenzorickej miestnosti je založená na individuálnom prístupe ku každému žiakovi a k jeho konkrétnym potrebám. 

            Veríme, že táto miestnosť  prinesie našim žiakom množstvo zmyslových zážitkov  a pomôže im v každodennom živote.