• „Maľujeme Dobšinského rozprávky“ – výtvarná súťaž


          • Vyhodnotenie


            Keď sa spomenie meno Pavol Dobšinský, mnohí z nás si ho spoja práve s rozprávkami, v ktorých dobro víťazilo nad zlom a získali sme z nich poučenia aj do bežného života.

            Záujem Dobšinského sa sústredil najmä na folkloristiku. Sústavne zbieral a zapisoval piesne, príslovia, porekadlá, hádanky, hry, obyčaje a povery. A rozprávky. Najprv vydal 64 rozprávok v šiestich zošitoch pod názvom Slovenské povesti, neskôr 90 rozprávok v ôsmich zošitoch - Prostonárodné slovenské povesti. Dobšinského rozprávky patria k pokladom slovenskej literatúry.

            Pavol Emanuel Dobšinský sa narodil v našej obci, po ňom je pomenovaná aj naša škola, a preto sme pri príležitosti jeho úmrtia, 22. októbra, vyhlásili súťaž „Maľujeme Dobšinského rozprávky“. Do výtvarnej súťaže sa zapojilo 11 materských a základných škôl, vrátene tej našej, a mali sme problém vybrať zo 139 prác tie najkrajšie.

            Pri príležitosti narodenia P. Dobšinského, 16. marca, sme všetky práce vyhodnotili v piatich kategóriách:


              1. kategória: materské školy: 18 prác, ocenené:

            Michaela Džupírová, MŠ Kyjevská Rožňava

            Andrea Antalíková, MŠ Slavošovce

            Dorotka Ondrejčíková, MŠ Slavošovce


            2. kategória: žiaci 1. – 3. ročníka: 64 prác, ocenené:

            Ema Maková, ZŠ Ruskov

            Ladislav Balog, ZŠ s MŠ Jelšava

            Eduarda Tomiová, ZŠ Slavošovce


            za výnimočnú techniku: Jakub Muránsky, ZŠ Slavošovce

                                                      Patrik Bubenčík, ZŠ Slavošovce

                                                      Janka Liptáková, Sofia Lányiová, Juraj Lányi, ZŠ Slavošovce


            3. kategória: žiaci 4. – 6. ročníka: 32 prác, ocenené:

            Emília Mašlejová, ZŠ Bidovce

            Juraj Lányi, ZŠ Slavošovce


            4. kategória: žiaci 7. – 9. ročníka: 16 prác, ocenené:

            Lucia Galajdová, ZŠ Gemerská Poloma

            Viktória Balážová, ZŠ Gemerská Poloma

            Sophia Hricková, ZŠ Gemerská Poloma


            za výnimočnú techniku: Ivana Ferková, ZŠ Bidovce


            5. kategória: ZUŠ: 9 prác, ocenené:

            Petra Lengeňová, ZUŠ Revúca

            Sabína Maťková, ZUŠ Revúca

            Žaneta Štítnická, ZUŠ Revúca


          • Zápis do 1. ročníka základnej školy

          •  

            Riaditeľstvo Základnej školy Pavla Emanuela Dobšinského, Slavošovce 125

            pozýva 

            RODIČOV A BUDÚCICH PRVÁČIKOV 

            na

            ZÁPIS DO 1. ROČNÍKA

             

            Ako:         osobne v priestoroch školy za dodržiavania hygienicko-epidemiologických opatrení

                             (vopred elektronicky TU )

            Kedy:      12.4.2022 (v utorok)

            Čas:         o 13:00 hod.

            Kde:         ružový pavilón

            Na zápis je potrebné doniesť:

            • rodný list dieťaťa,
            • kartičku poistenca dieťaťa,
            • občiansky preukaz zákonného zástupcu,  
            • 10 € na sadu zošitov 

            TEŠÍME SA NA VÁS !

            Podpisy zákonných zástupcov a doručovanie rozhodnutia

             

            Podľa § 144a zákona účinného od 1. januára 2022 sa na podaniach týkajúcich sa výchovy a vzdelávania, v ktorých sa rozhoduje v správnom konaní, teda aj na žiadosti sa vyžaduje podpis oboch zákonných zástupcov dieťaťa.

             

            Podpis oboch zákonných zástupcov dieťaťa sa nevyžaduje, ak:

            · jednému z rodičov bol obmedzený alebo pozastavený výkon rodičovských práv a povinností vo veciach výchovy a vzdelávania dieťaťa, ak jeden z rodičov bol pozbavený výkonu rodičovských práv a povinností vo veciach výchovy a vzdelávania dieťaťa, alebo ak spôsobilosť jedného z rodičov na právne úkony bola obmedzená (spôsob preukázania uvedenej skutočnosti ani doklad, ktorým sa táto skutočnosť preukazuje, školský zákon neustanovuje, túto skutočnosť je možné preukázať napríklad neoverenou kópiou rozhodnutia súdu),

            · jeden z rodičov nie je schopný zo zdravotných dôvodov podpísať sa (spôsob preukázania uvedenej skutočnosti ani doklad, ktorým sa táto skutočnosť preukazuje, školský zákon neustanovuje, túto skutočnosť je možné preukázať napríklad potvrdením od všeobecného lekára zákonného zástupcu, ktoré nie je schopný sa podpísať) alebo

            · vec neznesie odklad, zadováženie súhlasu druhého rodiča je spojené s ťažko prekonateľnou prekážkou a je to v najlepšom záujme dieťaťa (spôsob preukázania uvedenej skutočnosti ani doklad, ktorým sa táto skutočnosť preukazuje, školský zákon neustanovuje, túto skutočnosť je možné preukázať napríklad písomným vyhlásením TU ).

             

            Na prihláške postačuje podpis len jedného zákonného zástupcu, ak sa zákonní zástupcovia dohodli, že prihlášku podpisuje iba jeden zákonný zástupca, a ak o tejto skutočnosti doručia riaditeľovi školy písomné vyhlásenie TU

             

            Rozhodnutie o prijatí sa doručí obom zákonným zástupcom dieťaťa. Ak sa tak dohodnú zákonní zástupcovia, rozhodnutie možno doručiť len jednému z nich. Túto vzájomnú dohodu deklarujú zákonní zástupcovia písomným vyhlásením podľa § 144a ods. 4 školského zákona, ktoré doručia riaditeľovi základnej školy TU

             

            Ak je v prihláške uvedená doručovacia adresa len jedného zákonného zástupcu, nepovažuje sa to za nedostatok podania. Ak je v prihláške uvedená doručovacia adresa len jedného zákonného zástupcu, riaditeľ základnej školy nie je povinný druhú doručovaciu adresu zisťovať a rozhodnutie sa doručuje len na známu doručovaciu adresu. Ak majú obaja zákonní zástupcovia rôznu doručovaciu adresu, rozhodnutie sa doručuje každému zákonnému zástupcovi osobitne.

          • STROJ ČASU

          • Dnes sa naša telocvičňa premenila na divadlo. Už v skorých ranných hodinách sa tam stavali kulisy. Herci z divadla Actores  Rožňava nám prišli zahrať predstavenie Tatiany Masníkovej STROJ ČASU. Steampunkový  príbeh o dobrodruhovi Leonardovi, ktorý zostrojuje stroj času a stretáva bytosti zo sveta fantázie: Baróna Prášila, Princeznú Bianku, Jacka Sparrowa, Klobučníka z krajiny zázrakov ba i čarodeja Kardaua…

            Pútavý dej popretkávaný nečakávanými zápletkami, komickými situáciami, zrozumiteľnými fyzikálnymi veličinami a pesničkami zaujal veľkých aj malých divákov.

            Divadlo Actores

          • 22. marec - Svetový deň vody

          •  

            Voda je základom života. Všetky procesy, ktoré sa týkajú vzniku a udržania života, vodu nevyhnutne potrebujú. Je preto len správne, keď si jej význam a dôležitosť pripomíname každoročne 22. marca. Na tento deň totiž pripadá Svetový deň vody.

          • Všetkovedko

          • Naša škola sa aj v tomto školskom roku zapojila do vedomostnej súťaže - Všetkovedko. Súťaže sa zúčastnilo 26 žiakov našej školy, a to žiaci 2.A, 3.A a 4.A triedy.Žiaci boli za svoje výkony odmenení diplomami s titulom a darčekmi. Všetci zapojení žiaci získali titul Všetkovedkov učeň.

            Žiak Michal Varga z 3.A triedy získal titul VŠETKOVEDKO.

            Blahoželáme a tešíme sa na ďalší ročník súťaže.

          • Už aj my triedime odpad

          • Našim cieľom je poskytnúť žiakom praktické informácie o triedení odpadu, ktoré považujeme za veľmi dôležité a prínosné.

          • Medzinárodný výskum PISA - informácia pre rodičov

          • PISA- rozsiahly medzinárodný výskum, ktorý skúma systém vzdelávania v jednotlivých krajinách. Zameriava sa na zisťovanie úrovne gramotnosti v oblasti čítania, matematiky, prírodných vied a tvorivého myslenia 15-ročných žiakov a na základe týchto údajov hodnotí a porovnáva vzdelávacie systémy krajín. 

            PISA_informacia_pre_rodicov.pdf​​​​​​​

          • Projekt "Spolu múdrejší 3"

          • Riaditeľstvo Základnej školy Pavla Emanuela Dobšinského, Slavošovce 125 oznamuje zákonným zástupcom žiakov, že naša škola sa zapojila do projektu „Spolu múdrejší 3“, ktorý je pokračovaním projektu „Spolu múdrejší 2“.

            Cieľom projektu je prostredníctvom kvalitného a dostupného doučovania žiakov, vytvárať podmienky na zlepšovanie ich vedomostí a zručností v hodinách mimo vyučovania v stanovenom rozsahu.

            Projekt „Spolu múdrejší 3“ je realizovaný z Plánu obnovy a odolnosti SR.

          • Šikanovaniu hovoríme NIE!

          • Dňa 13.12.2021 sa v našej škole s príslušníkmi PZ SR uskutočnila preventívno–vzdelávacia beseda v súvislosti s problematikou prevencie šikanovania.

          • Projekt "Spolu múdrejší 2"

          • Riaditeľstvo Základnej školy Pavla Emanuela Dobšinského, Slavošovce 125 oznamuje zákonným zástupcom žiakov, že naša škola sa zapojila do projektu „Spolu múdrejší 2“, ktorý je pokračovaním projektu „Spolu múdrejší“. Realizácia projektu bude prebiehať v mesiacoch október až december 2021.

            Cieľom projektu je prostredníctvom kvalitného a dostupného doučovania žiakov, vytvárať podmienky na zlepšovanie ich vedomostí a zručností v hodinách mimo vyučovania v stanovenom rozsahu.

            Projekt „Spolu múdrejší 2“ je realizovaný z Plánu obnovy a odolnosti SR.

          • VIEM ČO ZJEM – Rybacia nátierka

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album VIEM ČO ZJEM – Rybacia nátierka.

            V miske sme zmiešali 125 g masla, 1 konzervu sardiniek, pol nakrájanej cibule, 2 nadrobno nakrájané kyslé uhorky a 1 lyžicu horčice. Dôkladne vymiešanú nátierku sme natreli na chlebík a uvarili sme si k tomu čaj. Nátierka nám chutila, vyskúšajte.