• Školy ostanú zatvorené až do odvolania
          • Školy ostanú zatvorené až do odvolania

          •  Školy ostanú zatvorené až do odvolania, uviedol 24.03.2020 na tlačovej konferencii po rokovaní vlády SR minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling. Rozhodol o tom Úrad verejného zdravotníctva SR reagujúc na opatrenia týkajúce sa zabránenia šíreniu nového koronavírusu.     „

            Pre školský rok 2019/2020 sa ruší Testovanie-9, teda monitor, ktorý píšu žiaci deviateho ročníka a žiaci štvrtého ročníka osemročných gymnázií.

            Prihlášky na stredné školy je možné podať do 15. mája a k prihláške sa nebude vyžadovať potvrdenie od lekára. Prijímacie pohovory na stredné školy sa uskutočnia najneskôr do 30. júna.

            Posúvajú sa aj termíny zápisov do základných škôl. Tie by sa mali uskutočniť v druhej polovici apríla, od 15. do 30. apríla, ale bez osobnej prítomnosti detí.

            Minister už v súvislosti s prerušenou výučbou na školách rokoval s riaditeľom RTVS Jaroslavom Rezníkom. Vyučovacie programy na Dvojke sa predĺžia zo súčasných 45 minút na 100 minút s dôrazom na žiakov so špeciálnymi vzdelávaco-výchovnými potrebami.

            Rovnako predstavil novú platformu na dištančné vzdelávanie – webovskú stránku www.ucimenadialku.sk, kde nájdu učitelia, žiaci, ale aj rodičia materiály na digitálne vzdelávanie a ďalšie dôležité informácie. Stránka bude k dispozícii v najbližších dňoch.  

            Opatrenia ministerstva školstva

        • POĎAKOVANIE
          • POĎAKOVANIE

          • Menom všetkých zamestnancov a žiakov Základnej školy Pavla Emanuela Dobšinského v Slavošovciach, sa chcem touto cestou úprimne poďakovať všetkým lekárom, sestričkám, celému zdravotníckemu personálu v ambulanciách i všetkých slovenských nemocniciach za ich obetavú prácu, ktorú vynakladajú v týchto kritických dňoch, kedy nás na každom kroku prenasleduje koronavírus COVID-19. 

            Naše veľké ĎAKUJEM tiež patrí všetkým tým, ktorí sa akýmkoľvek spôsobom snažia pomôcť a uľahčiť život nám ostatným svojou obetavou prácou, aj napriek tomu, že oni sami sú vystavení nebezpečenstvu nákazy týmto vírusom.

            Zvlášť ďakujem našim pani doktorkám a sestričkám na zdravotnom stredisku, pracovníčkam pošty a PNS, predavačkám v Drogérii Sofia, v predajniach COOP Jednota a obchodom potravín v našej obci Slavošovce za to, že sú tu pre nás.

            Z úcty k týmto ľuďom i k sebe samým buďme zodpovední a pristupujme k tejto situácii tak, aby nedochádzalo k ďalšiemu šíreniu tohto nebezpečného koronavírusu.                                                                                                                                                                                                                           Mgr. Jana Roháľová, riaditeľka školy

          • Oznámenie

          • Vážení rodičia, oznamujeme Vám, že na základe rozhodnutia krízového štábu SR a Usmernenia MŠVVaŠ SR budú všetky školy a školské zariadenia na území Slovenskej republiky od pondelka 16. 03. 2020 do piatka 27.3.2020 vrátane ZATVORENÉ.

            Menom riaditeľstva Základnej školy Slavošovce Vás týmto žiadam, aby ste sa vyhýbali miestam s vyššou koncentráciou ľudí a k tomu viedli aj Vaše deti. Toto opatrenie bolo prijaté na spomalenie šírenia koronavírusu (COVID-19) a treba si uvedomiť, že to nie sú prázdniny, ale nevyhnutné riešenie tejto vážnej situácie.  

            Dnes - 13. 03. 2020 (v piatok) získali žiaci od svojich učiteľov ďalšie informácie a domáce úlohy, ktoré musia po návrate do školy odovzdať svojmu vyučujúcemu, ktorý ich ohodnotí. Verím, že túto veľmi vážnu situáciu zvládneme a čoskoro sa zdraví vrátime do vyučovacieho procesu.

            O ďalších informáciách Vás budeme pravidelne informovať na stránke školy.

             

          • Zvýšený protiepidemiologický režim

          • Riaditeľstvo Základnej školy Pavla Emanuela Dobšinského, Slavošovce 125 oznamuje, že v ZŠ je zvýšený protiepidemiologický režim v dôsledku potvrdeného výskytu ochorenia COVID-19 na Slovensku.

            Žiadame rodičov, aby upozornili deti na dodržiavanie osobnej hygieny (umývanie rúk mydlom a teplou vodou po dobu najmenej 20 sekúnd alebo použiť dezinfekčný prostriedok na báze alkoholu, osušením rúk do vlastného uteráka, nedotýkať sa očí, nosa a úst neumytými rukami, pri kašľaní zakryť ústa a nos jednorazovou vreckovkou a následne ju zahodiť do koša, vyvarovať sa úzkeho kontaktu s ľuďmi, ktorí majú príznaky infekcie dýchacích ciest a ktorí majú najmenej jeden z nasledujúcich príznakov: horúčka, kašeľ, bolesť hrdla a dýchavičnosť).

            Na základe týchto skutočností žiadame všetkých návštevníkov školy, aby sa v priestoroch školy a medzi žiakmi NEPOHYBOVALI bez súhlasu riaditeľky školy.

          • KORONAVÍRUS - preventívne opatrenia

          • Na základe odporúčaní MŠ SR a MZ SR žiadame žiakov a rodičov, ktorí trávili jarné prázdniny v zahraničí a majú akékoľvek prejavy ochorenia (zvýšená teplota, kašeľ, nevoľnosť), aby ostali doma a postupovali podľa pokynov odporúčaných ministerstvom zdravotníctva SR.

            MŠVVaŠ zároveň chápe obavy rodičov a detí z koronavírusu, a preto DÔRAZNE apeluje na rodičov, pokiaľ sa ich deti vrátili z oblastí, kde sa koronavírus objavil, aby sami zvážili ich 14-dňovú domácu izoláciu.

            Za pochopenie ďakujeme.

            Druhé usmernenie MŠVVaŠ SR v súvislosti so šírením koronavírusu

             

             

          • Prerušenie vyučovania

          • Riaditeľka Základnej školy Pavla Emanuela Dobšinského, Slavošovce 125 Vám oznamuje, že z dôvodu vysokého výskytu respiračných chorôb na odporúčanie RÚVZ v Rožňave prerušila vyučovanie v dňoch od 21.02.2020 (piatok) do 28.02.2020 (piatok).

            V dňoch.02.03.2020 – 06.03.2020 sú jarné prázdniny.

            Vyučovanie bude pokračovať 9. marca 2020 (pondelok) podľa platného rozvrhu hodín.

             

          • Lyžiarsky výcvik

          • Do galérie Lyžiarsky výcvik boli pridané fotografie.

            Lyžiarskeho výcviku v Telgárte sa v januári. zúčastnilo 22 žiakov 5. – 9. ročníka našej školy. Žiaci boli ubytovaní v hoteli Telgárt, kde mali vytvorené vhodné podmienky pre oddych a relax. Všetkým sa podarilo zvládnuť ťažké začiatky lyžovania, o čo sa pričinili hlavne naši pedagógovia (lyžiarski inštruktori) Mgr. Martina Nosálová a PaedDr. Jozef Poperník. Po náročných dňoch na svahu všetkým veľmi dobre padla horúca sauna a bazén. Nechýbali ani rôzne spoločenské a športové hry a aktivity na regeneráciu síl. Na zdravotný stav žiakov dozerala kvalifikovaná zdravotníčka. Žiaci prišli z lyžiarskeho výcviku plní nových zážitkov, spokojní a pobyt hodnotili veľmi pozitívne.

          • Vianočný jarmok v Gemerskej Polome

          • Do galérie Vianočný jarmok v Gemerskej Polome boli pridané fotografie.

            S blížiacimi sa sviatkami pokoja prichádza ruka v ruke aj obdarúvanie, ktoré nám tieto chvíle spríjemňuje.“ A práve preto sme sa s našimi  žiakmi rozhodli  zúčastniť sa dňa 17. 12. 2019 školského vianočného jarmoku, ktorý organizovali žiaci a učitelia v Základnej škole v Gemerskej Polome. Pripravili nám príjemné prostredie, bohatý kultúrny program a množstvo rôznych športových aktivít, do ktorých sa zapojili aj naši žiaci. Nechýbala ani krásna vianočná výzdoba, medovníčky a iné sviatočné dobroty, ktoré žiaci s láskou pripravovali a my sme si ich mohli zakúpiť na vianočnom jarmoku. Žiaci odchádzali s príjemnými dojmami, ale hlavne s nakúpenými darčekmi.

          • Vianoce v škole

          • Do galérie Vianoce v škole boli pridané fotografie.

            To, že Vianoce sú pre nás všetkých, jedným z najkrajších sviatkov v roku, nepochybuje nikto z nás. Predvianočná atmosféra u nás vládla už celý december. Žiaci si pripravovali vianočnú výzdobu v triedach a kultúrny program, ktorým chceli spríjemniť sviatočné chvíle ostatným spolužiakom. A tak sme posledný piatok v škole prežili jeden krásny predvianočný deň, plný lásky, pohody, šťastia, úsmevu a spolupatričnosti. Nech nás iskra života a pocit radosti z dobrých vzťahov i prítomnosti blízkych ľudí sprevádza počas celého nasledujúceho roka.

          • ROZDÁVALI SME LÁSKU A RADOSŤ

          • Do galérie ROZDÁVALI SME LÁSKU A RADOSŤ boli pridané fotografie.

            Vianoce sú najkrajšie sviatky v roku a každý z nás sa na nich veľmi teší. Dospelí na čas pokoja a oddychu v kruhu najbližších a naše detičky na prekvapenia a darčeky. Sú však medzi nami aj ľudia, ktorí z rôznych príčin nemôžu vianočné sviatky tráviť so svojimi najdrahšími. Preto sa žiaci školského klubu detí v našej škole pod vedením vychovávateľky Boženky rozhodli, že babičky a deduškov z domovov seniorov pozdravia a potešia vianočným programom, ktorý si pre nich s láskou pripravili. Dňa 17. decembra 2019 sme teda navštívili dve zariadenia pre seniorov - SUBSIDIUM - Špecializované zariadenie, zariadenie pre seniorov a domov sociálnych služieb v Rožňave a Dom Seniorov Zálesák v Betliari.

            Vianočný program našich žiakov mal v obidvoch zariadeniach veľký úspech o čom svedčil nielen potlesk, ale hlavne dojaté pohľady a slová vďaky.

            Bolo nám všetkým veľkou cťou pozdraviť a potešiť našich seniorov a formou vianočného pásma im odovzdať lásku a radosť, ktoré sú pre každého z nás také dôležité.

            Boli sme naozaj radi, že vedenie obidvoch zariadení nás  tak vrúcne prijalo a dovolili nám odovzdať vianočné posolstvo ľuďom, ktorí si to zaslúžia. Ja verím, že to nebolo naše posledné vystúpenie a že sa tam opäť čoskoro vrátime.

            ĎAKUJEME, ŽE SME MOHLI BYŤ S VAMI. 

          • Mikuláš v škole

          • Do galérie Mikuláš v škole boli pridané fotografie.

            V piatok 6.12.2019 zavítala mikulášska nálada aj na našu základnú školu. Už od rána bolo na učiteľoch i na žiakoch badať, že to nie je len ďalší deň v škole. Panovala tu sviatočná nálada, akoby sa duch svätého Mikuláša vznášal nad učiteľskými katedrami i žiackymi lavicami.

            Vyvrcholením tejto sviatočnej nálady bola návšteva Mikuláša so svojimi pomocníkmi v jednotlivých triedach na 1. stupni. Nálada bola výborná a žiačikovia prekypovali šťastím a nedočkavosťou, aby mohli Mikulášovi predviesť, čo všetko dokážu. Mikuláš sa im za to odmenil sladkým prekvapením. Pokračovaním mikulášskej nádielky bolo vystúpenie Martina Krausa pod názvom „Mikulášsky koncert“. Žiakom sa vystúpenie plné krásnych piesní a tancov páčilo a domov odchádzali nadmieru spokojní.

          • Rozprávková noc v škole

          • Do galérie Rozprávková noc v škole boli pridané fotografie.

            Každý si myslí, že škola počas noci spí a odpočíva, ale aj počas noci sa môžu v škole diať zvláštne veci. Tiché priestory našej školy ožili v noci z 29. na 30. októbra vďaka našim žiakom, ktorí sa rozhodli v škole stráviť noc. Stretli sme sa večer o šiestej. Tohto roku sa noc niesla v znamení Slavošovského remeselníckeho jarmoku. Žiaci prišli preoblečení v jarmočných oblekoch a slavošovský jarmok sa mohol začať. Jarmočníci si mali možnosť nakúpiť v rôznych stánkoch – kvety, koláče, keramiku...Po remeselníckom jarmoku nasledoval remeselnícky ples, na ktorom každý predstavil svoje remeslo. Po tanci remeselníkom vytrávilo, preto si doplnili energiu chutným občerstvením (palacinky, hotdog a teplý čaj). Pani učiteľky vymysleli zaujímavé súťažné aktivity, do ktorých sa s radosťou zapojili všetky deti. Po nezabudnuteľnej rozprávkovej noci nasledovala rozlúčka a každý odchádzal domov s novými zážitkami a dobrým pocitom.

          • Oslavy 100. výročia chemického vojska

          • Dňa 17. 9. 2019 sa naši žiaci 2. a 3. ročníka zúčastnili na oslavách 100. výročia plynovej služby a chemiského vojska v Rožňave. Žiaci si mohli poprezerať vojenskú techniku, posedieť si vo vojenských autách a vyskúšať si prvú pomoc. Videli tam rôzne ukážky sebaobrany a činnosť vojakov po zásahu človeka neznámou chemickou látkou.

          • Zlatá podkova, zlaté pero, zlatý vlas

          • Do galérie Zlatá podkova, zlaté pero, zlatý vlas boli pridané fotografie.

            Naša škola pod záštitou Matice slovenskej prežíva v októbri intenzívnu tvorivú činnosť. Už tretíkrát sa stala organizátorom okresného kola recitačnej súťaže pod názvom Zlatá podkova, zlaté pero, zlatý vlas.

            Súťaž prebiehala v troch kategóriách a zúčastnilo sa jej 53 súťažiacich zo základných škôl Rožňavského okresu.

            Po otvorení brány školy sa všetci účastníci ocitli v rozprávkovom svete. Tentoraz to bola rozprávka O šípkovej Ruženke. Nádherný októbrový deň si všetci naplno užili a odchádzali domov s nezabudnuteľnými zážitkami.

          • Mesiac úcty k starším

          • Do galérie Mesiac úcty k starším boli pridané fotografie.

            Dňa 23.októbra si v našej obci pripomínali svoj veľký sviatok všetky babky a staré mamy, dedkovia a starí otcovia, pri príležitosti Mesiaca úcty k starším. Aj naši žiaci boli súčasťou milého popoludnia, na ktoré si pripravili spolu s pani učiteľkami pekný a veselý program. Touto cestou by sme chceli našim starým rodičom popriať hlavne veľa zdravia, radosti zo svojich vnúčat a veľa spokojnosti do ďalších rokov.

            Na starých rodičov nezabudli ani naši žiaci zo školského klubu detí, ktorí si pre nich pripravili zábavné popoludnie v družine. Hry, súťaže, piesne, milé slovo a dobrá nálada spríjemnili deň všetkým starkým, ktorí sa prišli na svoje vnúčatá pozrieť. Ďakujeme, že ste boli s nami.