• Okresné kolo súťaže Zlatá podkova, zlaté pero, zlatý vlas

          •  

            „Rozprávka, vtáčatko, zosadni k nám,

            zaspievaj, zašteboc, múdrosť nám daj.“

                S múdrosťou ľudových rozprávok a duchom nášho rodáka Pavla Dobšinského sme privítali v tomto školskom roku mladých recitátorov na okresnom kole obľúbenej súťaže Zlatá podkova, zlaté pero, zlatý vlas. Pod záštitou Domu Matice slovenskej v Rožňave prebiehala súťaž opäť u nás v Slavošovciach. Na pôde základnej školy sme sa ocitli v rozprávke O dvanástich mesiačikoch. Aj keď ešte v našej prírode naplno vládne „kráľovná Jeseň“, my sme sprevádzali chudobnú Marušku v strašnej víchrici, aby splnila želanie chamtivej macochy a lenivej Holeny, ktoré túžili po fialkách, jahodách a jabĺčkach. Dvanásti mesiačikovia spolu s deťmi jej pomohli a súťaž sa mohla začať.

               Recitovalo sa v troch vekových kategóriách v pozitívnej atmosfére. Deti predviedli svoje umenie interpretovať texty známych i menej známych slovenských rozprávok. Súťažili pod svojím číslom a až na konci sme rozlúskli, ktorí recitátori sú víťazmi. Našu školu reprezentovali 3 žiačky: Sofia Prtková z 3.A, Lívia Milková a Lea Karalová z 5. A triedy.

               Po skončení súťaže sa deti ešte zahrali v školskom klube a odborná porota sa poradila. Víťazi boli ocenení a všetkých nás čakal chutný obed v školskej jedálni. Žiaľ, v tomto školskom roku nepostúpili najlepší recitátori na celoslovenské kolo do Drienčan, o to viac si však vážime, že okresné kolo sa mohlo konať v rodisku nášho slávneho zberateľa rozprávok. Víťazom okresného kola blahoželáme a tešíme sa na ďalšie stretnutie, snáď znovu v Slavošovciach.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Okresné kolo súťaže Zlatá podkova, zlaté pero, zlatý vlas.

          • Riaditeľské voľno

          • Vážení rodičia,

            oznamujem Vám, že dňa 20. októbra 2023 (piatok) z dôvodu organizácie okresného kola recitačnej súťaže Zlatá podkova, zlaté pero, zlatý vlas bolo rozhodnutím riaditeľky Základnej školy Pavla Emanuela Dobšinského, Slavošovce 125 udelené všetkým žiakom školy voľno podľa § 150 ods. 5 zákona č. 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších  predpisov.

            Vyučovanie bude pokračovať podľa platného rozvrhu hodín od 23.10.2023 (pondelok).

             

            Mgr. Jana Roháľová – riaditeľka školy

          • Dobrodružná plavba s ELEANOR

          • Spoločnosť Telekom spolu s Nadáciou Pontis odštartovali vzdelávací program ENTER. V programe sprístupnili aj projekt Micro:bit, do ktorého sa zapojila aj naša škola.

            Naším cieľom zavedenia micor:bitov do vyučovania je viesť žiakov k ich všestrannému rozvoju, kreativite, k efektívnemu zvládnutiu problémov riešením aplikačných úloh v rámci jednotlivých predmetov, k rozvoju mäkkých zručností, ako je tímová práca, sebamotivácia, zodpovednosť za svoju prácu, tvorivé a analytické myslenie.

            Vďaka Nadácii Pontis sme získali aj grant v hodnote 999,60€ na nákup micro:bitov a ich komponentov. Nakúpené micro:bity a komponenty aktívne využívame počas krúžkovej činnosti. Žiaci za pomoci programu, ktorý si vytvoria v programovacom prostredí Makecode dokážu vytvoriť rôzne projekty, ktoré priamo vidia na malom zariadení – micro:bite. Zároveň svoje programátorské zručnosti prezentujú ďalším žiakom našej školy, ktorí môžu micro:bit využiť na svojich vyučovacích hodinách ako pomôcku.

            Veľká vďaka patrí Telekomu a Nadácii Pontis, za to, že finančne podporili našu školu a umožnili nám rozvíjať programátorské zručnosti našich žiakov.