• OZNAM

          • Riaditeľstvo Základnej školy Pavla Emanuela Dobšinského, Slavošovce 125 oznamuje zákonným zástupcom žiakov 2. a 4. ročníka, ktorí navštevujú školský klub detí, že v čase od 1.12.2021 až do odvolania nebude možné ŠKD navštevovať v dôsledku nepriaznivej epidemiologickej situácie.

          • Dôležitý oznam pre zákonných zástupcov a žiakov II.stupňa

          •  

            Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Rožňave podľa ustanovenia § 48 ods. 4 písm. e) zákona č. 355/2007 Z. z. nariaďuje prostredníctvom Vyhlášky č. 265 z 26. 11. 2021 v územnom obvode okresu Rožňava zákaz prezenčného vzdelávania žiakov na 2. stupni základných škôl.

            Riaditeľstvo Základnej školy Pavla Emanuela Dobšinského, Slavošovce 125 vám na základe vyjadrenia RÚVZ v Rožňave oznamuje, že žiaci 2. stupňa nastupujú od pondelka 29.11.2021 na dištančnú formu vzdelávania. Žiadam zákonných zástupcov týchto žiakov, aby zabezpečili ich účasť na dištančnom vzdelávaní, ktoré bude prebiehať podľa aktuálneho rozvrhu platného pre školský rok 2021/2022.

            Ďalšie informácie obdržíte od svojich vyučujúcich cez EduPage.

             

            Mgr. Jana Roháľová

            riaditeľka školy

          • Blahoželáme

          •  

            V priestoroch Domu Matice slovenskej v Rožňave sa 15.10.2021 uskutočnilo okresné kolo recitačnej súťaže Zlatá podkova, zlaté pero, zlatý vlas. Okresná odborná porota hodnotila recitátorov prostredníctvom videonahrávok.

            Z našej školy sa zúčastnili:

            Lívia Milková, III.A, Sylvia Široká, V.A, Natália Kočerjaginová, VIII.A

            Lívia Milková obsadila vo svojej kategórii 3. miesto

            Pre odbornú porotu ako aj pre nás sú víťazmi všetci recitátori, preto dostali účastnícke listy a malú pozornosť.

          • Maškrtníček - Tuniaková a vajíčková nátierka

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Maškrtníček - Tuniaková a vajíčková nátierka.

            Tuniaková nátierka

            Prísady: tuniak vo vlastnej šťave, uvarené vajce natvrdo, malá cibuľa, tavený syr trojuholník, maslo, horčica

            Postup: Vajce uvaríme natvrdo. Šťavu z konzervy zlejeme a obsah vyklopíme do misky. Menšiu cibuľu nakrájame nadrobno a pridáme k tuniakovi. Uvarené vajíčko nasekáme nadrobno a primiešame k zmesi. Nakoniec pridáme trojuholník taveného syra, zmäknuté maslo a horčicu a všetko dobre premiešame. Necháme chvíľu odležať v chladničke nech sa chute prepoja. Tuniakovú nátierku podávame na čerstvo opečenom touste.

            Vajíčková nátierka

            Prísady: vajce, maslo, trochu horčice, podľa chuti soľ, podľa chuti korenie

            Postup: Vajíčka uvaríme na tvrdo a vychladnuté ich nakrájame na drobno. Primiešame k nim zmäknuté maslo a trochu horčice. Podľa chuti osolíme a okoreníme a podávame. Rovnako podávame na čerstvo opečenom touste.

          • Svetový deň jablka - 21.10.

          • 21. október bol vyhlásený za Svetový deň jablka.

            Aj v našej škole sme si dnes pripomenuli tento deň. Žiaci sa na hodinách oboznamovali s prospešnosťou jablka pre ľudské zdravie, s možnosťami jeho spracovania a konzumácie. Žiaci si na nich pochutnali v surovom stave, ale aj v koláči.

            Rôznymi technikami vytvárali zaujímavé jabĺčka, ktoré sa síce nadali zjesť, ale zdobia našu školu.

          • VIEM ČO ZJEM – Nepečený jablkový koláč

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album VIEM ČO ZJEM – Nepečený jablkový koláč.

            21.október bol vyhlásený za Svetový deň jablka a týmto receptom sme si ho pripomenuli. POSTUP: Najprv sme umyli, očistili od šupky jablká a zbavili sme ich jadrovníkov. Potom sme jablká nastrúhali. Do hrnca sme vysypali dva zlaté klasy, dva vanilkové cukry, pridali sme k tomu 150 ml jablkového džúsu a 250 ml vody. Všetko sme dôkladne zmiešali. Do tejto zmesi sme pridali nastrúhané jablká a uvarili do zhustnutia. Medzitým sme balík dlhých piškót cca 200 g namáčali v jablkovom džúse. Namočené piškóty sme ukladali na pekáč (môže sa použiť tácka). Na vrstvu namočených piškót sme dali vrstvu uvarených jabĺk. Toto vrstvenie sme zopakovali, kým sa nám neminuli piškóty a jablká. Vrch koláča sme poliali čokoládovou polevou, ktorú sme si pripravili tak, že sme roztopili čokoládu na varenie a pridali sme smotanu. Koláč sa má dať do chladničky, nakrájať a zjesť. My sme koláč schladiť nedali a pochutnávali si sme hneď, ako sme si koláč pripravili. DOBRÚ CHUŤ

          • OKTÓBER – MESIAC ÚCTY K STARŠÍM

          •  

            Mesiac október je pre nás všetkých milou pripomienkou, ako si uctiť starších ľudí v našej obci, v našom okolí. Úcta k starším ľuďom by mala byť prirodzenou súčasťou nášho života. Mala by byť spontánna a nenásilná. Starší ľudia si ju zaslúžia, pretože vekom nadobudnuté skúsenosti odovzdávajú nám mladším. Úcta k tým, ktorí tvrdo pracovali, aby sa nám žilo lepšie. Úcta k tým, ktorí sa každý deň vzdávali radostí, ktoré im život ponúkal, aby urobili šťastnými svoje deti a vnúčatá. Úcta k našim starým rodičom. Prejavujme im úctu každý deň, pri každom stretnutí. Aspoň tak im môžeme splatiť všetko, čo pre nás počas svojho života urobili.

            „Človek je krásny nielen vtedy, keď má pružný krok.

            Človek je krásny podľa múdrosti, čo zračí sa mu v oku,

            podľa vrások a bielych vlasov, podľa slov,

            keď ponára sa v hovore s deťmi do rokov, keď aj on bol mladý.

            Človek je krásny vtedy, keď ho ľudia majú radi.“

             

            Drahí naši seniori, pri príležitosti Vášho sviatku Vám chcem v mene všetkých žiakov a zamestnancov Základnej školy Pavla Emanuela Dobšinského v Slavošovciach zaželať veľa zdravia, pokoja, trpezlivosti a životného optimizmu. Nech roky, ktoré máte pred sebou, prežijete obklopení láskou, úctou a pozornosťou svojich najbližších. Nech je Vaša jeseň života krásna, pokojná a slnečná.

                                                                                                                Mgr. Jana Roháľová, riaditeľka školy

          • Babička, prečítaj mi rozprávku“

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album "Babička, prečítaj mi rozprávku“.

            Dnes sme v čitateľskom kútiku prežili s našimi prvákmi z 1.A triedy príjemné rozprávkové predpoludnie. Pri príležitosti Októbrovej úcty k starším sme si pozvali bývalú pani učiteľku Mgr. Vieru Tomkovú alias "babičku", aby nám prečítala príbeh s detským hrdinom „O Barborke, ktorá odohnala nudu“. Jej milé, pútavé čítanie žiakov zaujalo a pozorne, bez mihnutia oka, si vypočuli celý príbeh. Po prečítaní veľmi aktívne odpovedali na otázky k textu a prostredníctvom Barborkinho príbehu pochopili, že mamke, ale aj iným dospelým treba pomáhať. Stará ľudová múdrosť "Bez práce nie sú koláče "je stále aktuálna i dnes. A aby sme aj my potešili babičku, tak sme jej zaspievali Prvácku hymnu a pesničku Moja mamka niečo má. Naše čitateľské predpoludnie sme ukončili chutným pohostením a to domácim perníkom a nakrájanými jabĺčkami. Zrejme im chutilo, lebo neostala ani omrvinka. Deti odchádzali z knižnice spokojné, usmiate a s pekným zážitkom. Veríme, že vďaka podobným aktivitám prebudíme u detí záujem o čítanie a budú rozprávky nie len pozerať, ale si ich aj samé prečítajú.